Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaDENİZ YOLURusya'nın Deniz Yolu ile Petrol Sevkiyatları Geriledi

Rusya’nın Deniz Yolu ile Petrol Sevkiyatları Geriledi

Rusya’nın deniz yoluyla gerçekleştirdiği ham petrol sevkiyatları, Ekim ayından bu yana yaklaşık yüzde 11 oranında düşüş gösterdi. Bu gerilemenin arkasında, Batılı ülkelerin yaptırımlarını artırmasının ve gölge tanker filosuna uyguladığı baskının etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Rusya’nın ana ihracat terminallerindeki bakım çalışmaları da sevkiyatları olumsuz yönde etkiledi.

Yaptırımlar ve Üretim Baskıları

Rusya’nın petrol akışının azalmasındaki en büyük etkenlerden biri, Batılı devletlerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sıkılaştırması. Avrupa Birliği, Rus petrolünü taşıyan gemilere yönelik 42 tanker daha ekleyerek yaptırım listelerini genişletti. Ancak, bu gemilerin çoğu halihazırda İngiltere tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu. Ayrıca, ABD’nin Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüyle birlikte, yeni yaptırımların devreye girmesi gündemde.

Rusya, OPEC+ üretim hedefini de karşılamak için artan baskı altında. Grubun üretimi artırma planları tekrar ertelenmiş ve bu durum Rusya’nın üretiminde daha fazla kısıntıya yol açmış olabilir.

Gölge Tanker Filosuna Yönelik Artan Baskı

Ukrayna, Rusya’nın petrolünü taşımak için kullanılan 238 tanker tespit etti ve bu tankerlerin büyük kısmının gölge filo kapsamında olduğunu belirtti. Gölge filolar, yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan gizli taşıma yöntemlerini içeriyor. Bu yeni gelişmelerle birlikte, Batı ülkeleri Rusya’nın petrol sevkiyatını engellemeye yönelik önlemleri sıkılaştırıyor.

Hindistan’a Tedarik Artışı

Öte yandan, Rusya’nın Hindistan ile bağlarını güçlendirdiği de dikkat çekiyor. Rosneft, Ocak ayında başlayacak olan 10 yıllık sözleşme kapsamında, Reliance Industries’e günlük yaklaşık 500 bin varil ham petrol tedarik etmeyi kabul etti. Bu gelişme, Rusya’nın petrol ihracatındaki yön değişikliğini ve Asya pazarına olan odaklanmayı gösteriyor.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

ÇOK OKUNANLAR